Kimbino
Kimbino

Black Friday 2023 este chiar după colț – sunt reducerile reale?

19 septembrie 2023

black friday

Black Friday este probabil cea mai importantă zi a anului din punct de vedere al reducerilor. În Statele Unite, aceasta se sărbătorește vinerea, imediat după Ziua Recunoștinței.

Acest concept a fost introdus și în România în anul 2011, de către eMAG și a devenit anual din ce în ce mai important. La noi, această zi are loc înainte de ziua de Black Friday din Statele Unite. Anul acesta sărbătorim ziua reducerilor pe data de 11 noiembrie. Deși ne referim generic la Black Friday ca fiind o zi de reduceri, așa cum era inițial, de-a lungul timpului aceasta s-a transformat într-o perioadă de câteva zile, un maraton de reduceri. 

Febra Black Friday

Nu este de mirare că „Vinerea neagră” a fost numită un fenomen. Potrivit datelor de la cel mai mare motor de căutare din lume, interesul utilizatorilor de internet față de aceasta aproape sa triplat în ultimii cinci ani. În fiecare an, frenezia cumpărăturilor stabilește noi recorduri de vânzări în aproape fiecare țară. Doar în țările occidentale, în care tendințele Statelor Unite ale Americii ajung mai devreme, este mai puțin interes pentru evenimentele de Black Friday. 

Potrivit Black Friday Global, numărul de români care vor participa la reducerile de Black Friday, a crescut față de anul trecut. De asemenea, aflăm și că tendința acestora este de a cumpăra online, procentul persoanelor care au declarat că vor face cumpărături doar de la magazine fizice fiind de trei ori mai mic. 

Unsplash.com

Sunt reducerile reale?

În Romania exista o lege care impune ca discountul (preț redus, fie că este Black Friday sau nu) sa fie mai mic decat prețul de referința. Acest preț de referință este cel mai mic preț dat în același spațiu de vânzare în ultimele 30 de zile, înainte de aplicarea reducerii. În același timp, magazinelor nu li se permite să vândă la un preț mai mic decât prețul de cumpărare inițial (prețul de dumping).

Cumpărătorii online se pot aștepta la o mulțime de oferte fantastice, inclusiv așa-numitele „doorbusters”, care duc până la și pe tot parcursul Black Friday. Prețurile vor scădea la minime istorice în timpul evenimentului, scăzând frecvent sub prețurile observate pe tot parcursul anului. Fiecare categorie de produse este inclusă în vânzare, acoperind electronice, electrocasnice, articole pentru casă și bucătărie, îmbrăcăminte și smarthome. Anul acesta Ikea îți oferă cele mai bune oferte Black Friday!

Ce ar trebui cumpărat de Black Friday?

Black Friday 2023, care are loc chiar cu câteva săptămâni înainte de sezonul de cadouri de sărbători, este un moment fantastic pentru a face cumpărături și a economisi la toate articolele de sărbători, înainte de agitația de ultim moment.

Black Friday a fost întotdeauna un moment grozav pentru a cumpăra gadgeturi de dimensiuni mari, în special televizoare. Dacă ești în căutare de electrocasnice, cele mai bune oferte le poți găsi la Emag, Altex și Media Galaxy. Fie că ești în căutarea unui televizor LED Samsung, a unui Philips de ultimă generație, sau a unui model TCL sau Hisense mai ieftin, Black Friday îți va oferi cu siguranță o varietate de opțiuni.